Letölthető anyagok

The role of woody biomass for energy and the NECP revision - Webinar 3

Biomass sustainability in the building sector - recommendations for the NECPs - Adam Harmant, Climate Programme Manager, WWF Hungary

Download »

The role of woody biomass for energy and the NECP revision - Webinar presentation 2

Overview of NECP revision process - Brigitta Bozsó, Climate Policy Coordinator, CAN Europe 

Download »

 

The role of woody biomass for energy and the NECP revision - Webinar presentation 1

Gaps in current NECPs and good practices for future ones - Matthew Smith, Senior Consultant, Trinomics

Download »

Firewood usage in Bulgaria, Hungary and Romania (ENG)

An on-line quantitative survey was carried out in Bulgaria, Hungary and Romania at the households that use firewood - at least partly - for heating. The objective of the survey was to study and identify the firewood usage habits and firewood-user household stock in the three countries.

Download »

 

A tűzifa-felhasználás csökkentésében rejlő potenciálok Pilisszentlászlón

A WWF Magyarország 2021 őszén egy részletes kérdőíves felmérést készített Pilisszentlászlón, abból a célból, hogy megvizsgálja, hogy egy olyan településen, ahol nincsen vezetékes gáz, milyen energetikai jellemzőkkel bír az épületállomány, hogy hogyan használják fel a helyiek a tűzifát, milyen annak az ellátási lánca, és hogy milyen lehetőségek vannak a település tűzifa-felhasználásának csökkentésére.

Download »

Szakpolitikai javaslatok – Magyarország

A szilárd biomassza fenntarthatóságával foglalkozó országjelentés legfőbb következtetéseit foglalja össze három fő területre fókuszálva: stratégiai tervek az energetikai és az erdészeti oldalon; a keresleti és kínálati oldal közötti különbségek, illetve a jelenleg alkalmazott fenntarthatósági kritériumok.

Download »

 

Best Practices - EU projektek

Európai Uniós finanszírozású, innovációs projektekben kifejlesztett jó gyakorlatok gyűjteménye épületenergiahatékonyság, energiaszegénység és fűtés témában. A dokumentum angol nyelvű.

Download »

Best Practices - Meglévő Nemzeti Energia és Klíma Tervek

Meglévő Nemzeti Energia és Klíma Tervekben szereplő jó gyakorlatok gyűjteménye épületenergiahatékonyság, energiaszegénység és fűtés témában. A dokumentum angol nyelvű.

Download »

 

Éves jelentés a lakhatási szegénységről 2022

A Habitat 4 Humanity éves lakhatási jelentése - fókuszban a tűzifa szerepével, környezetvédelmi és egészségügyi hatásaival, valamint javaslattétel a problémák megoldására.

Download »

Fuel of the Poor - Energiaszegénységi Jelentés, Habitat for Humanity

A Habitat for Humanity elemzése fatüzelésről, különös tekintettel Közép-Kelet-Európára. A dokumentum angol nyelvű.

Download »

 

Van-e elég fenntartható biomassza Magyarországon? - Országjelentés a szilárd biomassza keresleti és kínálati oldaláról

A WWF Magyarország a REKK Alapítvánnyal közösen készített elemzése a szilárd biomassza alapú energiatermelés forrás és felhasználásoldalát elemezte, külön fókuszálva a rendelkezésre álló adatok forrásának elemzésére, illetve a fenntarthatósági kérdéskörre.

Download »

FŰTÉSI KISOKOS - Avagy mi az, amit eddig rosszul csináltam

Ebben a kisokosban olyan praktikákat talál az olvasó, melyekkel beruházás nélkül, odafigyeléssel is hatékonyan tudjuk csökkenteni energiafogyasztásunkat. Szó kerül különböző fűtési módokról is: melyiknél mire érdemes odafigyelni, illetve azok környezeti hatásait is vizsgáljuk. Az épületszerkezetek szigetelését és a fűtési rendszerek korszerűsítését is górcső alá vesszük.

Download »

 

Infografika - Megfelelő tűzifahasználat otthonainkban

A tűzifa nem megfelelő égetése otthonainkban súlyosan károsítja az egészségünket és környezetünket.
Néhány, már-már hagyományosnak tekinthető fűtési gyakorlat tökéletlen égést eredményez, ami finom porszemcsékkel, úgynevezett szállóporral szennyezi a környezetet.
Hogyan tüzeljünk fával úgy, hogy azzal növeljük a fűtés hatékonyságát és drasztikusan csökkentjük a légszennyezést?

Download »