Energiahatékonysági felújítások otthonainkban - videósorozat

Magyarország teljes energiafelhasználásának körülbelül egyharmadát a háztartások energiafogyasztása teszi ki. Ez a magas arány elsősorban annak köszönhető, hogy az épületállomány viszonylag idős, energetikai felújításuk nagyon lassan és nem megfelelő minőségben történik. De természetesen léteznek jó példák is!

Videósorozatunkban négy olyan háztartást mutatunk be, amelyek tipikusnak mondhatók Magyarországon: egy Kádár kockát Csákvárról, egy vegyes falazatú házat Vácról, egy régi bérlakást Budapest VII. kerületéből, és egy szintén általánosan elterjedt, nagy alapterületű, a 80-as években épült családi házat Halásztelekről. 

A felsorolt lakás- és épülettípusok műszaki jellemzői nagyon különböznek egymástól, mégis van bennük valami közös: alaposan megtervezett, a szigetelést, a fűtés- és nyílászárók korszerűsítését is magába foglaló ún. mélyfelújításon estek át, amelynek eredményeképpen drasztikusan csökkent energiafogyasztásuk, és így a rezsiköltségük is.

Arról, hogy mennyivel csökkent az épületek energiaigénye, milyen nehézségekkel és örömökkel járt a felújítás, és hogy többek között milyen anyagi döntéseket kellett meghozni, maguk a lakástulajdonosok mesélnek.

A videósorozat elérhető a WWF Magyarország Youtube csatornáján: Energiahatékonysági felújítások otthonainkban - videósorozat