Példamutató energiahatékony háztartásom” fotó- és videópályázat

A WWF Magyarország lakossági fotó- és videópályzata. A nyereményjáték időtartama: 2024. január 9 - 29.

Füstmentesen fűtesz? Játssz velünk és nyerj!

Büszke vagy arra, hogy hatékonyan és környezetkímélően fűtesz fával? Mutasd meg, hogyan tudod ezt elérni, és közben játssz az értékes nyereményekért!

Például mutasd meg, hogyan szárítod a fát, hogyan gyújtasz be vagy hogy milyen tüzelőberendezésed van. Szigeteléssel vagy nyílászáró-cserével csökkentetted a felhasznált tűzifa mennyiségét? Erre is kíváncsiak vagyunk!

Hogyan vehetsz részt a játékban?

Kérdőívünkben vagy email-ben elküldve add meg a szükséges adatokat, pár szóban mutasd be a háztartásodban alkalmazott energiahatékonysági megoldást, valamint mellékelj erről egy fotót, egy fotómontázst vagy egy rövid videót.

Email címünk: life-biobalance@wwf.hu
Az email-ben küldd el nekünk: Név, Telefonszám, A játékban részt vevő ingatlan címének irányítószáma, A háztartásodban alkalmazott megoldás rövid bemutatása, amellyel szeretnél részt venni a nyereményjátékban, valamint természetesen a fotó vagy a videó csatoltan.
Aki rendelkezik Gmail fiókkal, annak javasoljuk a Kérdőív egyszerű használatát.

A játékban azok a megoldások vesznek részt, amelyek a fatüzeléshez kapcsolódnak, sikeresen csökkentik az energiafelhasználást, és másoknak is követendő példák lehetnek.

A nyereményjáték időtartama:
a feltöltött anyagokat 2024. január 29-ig várjuk, a nyerteseket 2024. február 9-ig értesítjük.

A WWF Magyarország és a Habitat for Humanity Magyarország kollégáiból álló szakmai zsűri a 3 legjobb, szakmai szempontoknak leginkább megfelelő anyagot díjazza a beérkezett pályázatok közül, a nevezők között pedig kiosztásra kerülnek a következő nyeremények:

• 1 db energetikai tanúsítványt és felújítási tervet is tartalmazó épületenergetikai csomag
  • 2 db barkácsáruházba szóló 100 000 Forint értékű vásárlási utalvány

Miért jó épületenergetikai tanúsítványt nyerni?

2023. november 1-től egy jogszabályi változás okán átalakult az ingatlanok energetikai tanúsítási rendszere, valamint a tanúsítványok tartalma. Az új típusú tanúsítvány arra hivatott, hogy az átlagos felhasználó számára is érthetően magyarázza el, hogy az adott ingatlan milyen energetikai jellemzőkkel bír, illetve a korábbinál sokkal részletesebb, gyakorlatban jobban hasznosítható korszerűsítési javaslatokat és ajánlott ütemtervet is tartalmaz. Ezért annak ellenére, hogy a jogszabály csak adásvétel, bérbeadás vagy új ingatlan használatba vétele esetén írja elő a dokumentum beszerzését, minden olyan érintett figyelmébe ajánljuk, akik energetikai szempontból korszerűtlen lakást birtokolnak.

Miért fontos ez? A teljes hazai energiafelhasználásnak kb. 40%-a az épületekből származik, A magyarországi lakóingatlan-állomány nagy része korszerűtlen, a legtöbb hazai ingatlanra a HH, azaz a gyenge kategória jellemző; vagyis az ilyen épületek fajlagosan kb. négyszer több energiát fogyasztanak, mint az új követelményszinteknek megfelelők. Az új tanúsítvány megmutatja, hogy milyen lehetőségek állnak előttünk korszerűsítési szándék esetén, és mi az ideális sorrendje az egyes felújítási lépések végrehajtásának.

Az eddig szinte csak szakértők számára értelmezhető információk és képletek helyett színek, egyéb vizuális elemek és jól strukturált, átlátható táblázatok segítik a felhasználót a saját ingatlanának megismerésében. Például külön kerülnek osztályozásra az új tanúsítványban az épülettechnikai rendszerek (pl.: fűtés, világítás), így könnyebben azonosíthatók a kevésbé hatékony, “energiazabáló” rendszerek és a tulajdonos egy sokkal átláthatóbb, használhatóbb dokumentumot kap kézhez.

JÁTÉKSZABÁLYZAT

A nyereményjáték a LIFE BIO-BALANCE projekt keretében zajlik, mely az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. A projekt azonosítószáma: LIFE20 GIC/HU/001660.